img

Jak bezpiecznie przechowywać żywność?

Coraz częściej mamy do czynienia z sytuacją, w której duża część żywności trafia do śmieci tylko dlatego, że przechowuje się ją w niewłaściwy sposób.

Trudno się jednak temu dziwić, gdy spogląda się na wędlinę trafiającą do woreczka foliowego lub marchew, która przez długi czas leżakuje na kuchennym blacie. Nie najlepiej czuje się też kasza znajdująca się w papierowej torbie na kuchennej półce, a przykłady można mnożyć. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Żywność, która jest przechowywana w niewłaściwy sposób to oczywiście strata pieniędzy, nie można jednak zapominać i o tym, że nie podejmując walki z tym złym nawykiem ryzykujemy utratę zdrowia. Wcale nie musimy dostrzec momentu, w którym produkty leżące obok siebie zostały zarażone przez groźne dla nas bakterie. Co więcej, bakterie te wcale nie muszą zmienić smaku danego produktu, a tym samym istnieje ryzyko, że nieświadomie zarazimy tak siebie, jak i swoich najbliższych.

Problemem może okazać się też zostawienie na półce w foliowym lub papierowym worku kaszy, mąki albo płatków. Istnieje wówczas ryzyko, że nie minie nawet czternaście dni, a znajdziemy w nich mole spożywcze. W takim wypadku nie ma mowy już o jakichkolwiek środkach zaradczych, cały zapas dobrego jedzenia musi więc trafić do kosza na śmieci. Jeśli zatem kupiliśmy mięso lub świeże ryby, pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać, jest ich umycie. Nawet na tym etapie zaleca się przy tym zachowanie ostrożności, należy bowiem uważać, aby nie zachlapać innych produktów spożywczych. Potem należy przełożyć umyty produkt do specjalnego pojemnika wykonanego z plastiku lub szkła i wyposażonego w pokrywkę.

Miejsce pojemnika powinno znajdować się na najzimniejszej półce w lodówce, choć nawet tam nie powinien się on znajdować dłużej niż kilka dni. Oczywiście, jeśli nie zdążymy zjeść tych produktów, nie oznacza to wcale, że jedynym rozwiązaniem jest pozbycie się ich. Dobrym pomysłem jest ich zamrożenie, choć w takim wypadku niezbędne jest nie tylko ich ponowne umycie, ale i przełożenie specjalnych woreczków przeznaczonych do zamrażania.

Nabiał z kolei powinien być przechowywany na środkowych półkach lodówki, dla jaj zaś przeznaczone są specjalne półki na drzwiach, panuje tam bowiem nieco wyższa temperatura. Jajka powinno się myć, należy to jednak robić tuż przed ich użyciem.

Kacper

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również