img

Rozszyfrujmy oznaczenia na plastikowych opakowaniach żywności

Plastikowe opakowania są z nami na co dzień, towarzyszą nam niemalże w każdej godzinie naszego życia. Jest ich wszędzie pełno i zazwyczaj nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Kupujemy w nich wiele produktów spożywczych, z których korzystamy każdego dnia i które przechowujemy w naszych domach.

Do opakowań plastikowych chowamy też wiele potraw przygotowanych na później, kiedy na przykład zabieramy je do pracy. Warto przyjrzeć im się bliżej i sprawdzić, co oznaczają symbole umieszczane na ich dnie. Odnoszą się one bowiem do rodzaju materiału i rzecz, które w danym pojemniku można przechowywać. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Plastik plastikowi nierówny

Wszystkie plastikowe pojemniki oznaczone są trójkątem, w którym znajduje się liczba określająca typ tworzywa plastikowego wykorzystanego do jego produkcji.

Są to kolejno:

1. PET (PETE) – politeraftalan etylenu, najczęściej spotykane tworzywo, które jest wykorzystywane m.in. do produkcji butelek, jednorazowych naczyń, sztućców, a także włókien, na przykład poliestru i targalu. Nie jest to najbezpieczniejszy rodzaj plastiku i nie należy go raczej wykorzystywać wielokrotnie. Zwłaszcza jeśli trzymamy go na słońcu, część substancji z opakowania może przenikać do produktów.

2. HDPE – gęsty polieten lub polietylen. Nadaje się doskonale do produkcji pojemników, folii do pakowania, jak również rur i żyłek. Tworzywo jest bezpieczne, a opakowania nadają się do wielokrotnego użytku.

3. PVC – polichlorek winylu znany najszerzej z folii spożywczej oraz okien. PVC należy stosować ostrożnie, ponieważ może zanieczyszczać pokarm przechowywany w nim dłuższy czas.

4. LDPE - polieten lub polietylen o mniejszej gęstości, czyli mniej gęsty odpowiednik HDPE. Jest lżejszy, ale równocześnie wyraźnie mniej od niego bezpieczny dla żywności.

5. PP – polipropylen. Jedno z dwóch najbezpieczniejszych dla nas tworzyw, które oprócz wielorazowych opakowań wykorzystywane jest także jako tworzywo na przewody i części karoserii samochodowej.

6. PS – polistyren, w formie spienionej styropian. Wydziela substancje toksyczne i nie powinno się do wykorzystywać w przypadkach dłuższych kontaktów z czymkolwiek.

7. OTHER – po prostu „inne”. Potencjalnie niebezpieczne substancje, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością.

Ilona

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również