img

Jak przechowywać produkty spożywcze w lodówce

Charakterystyczne dla lodówki jest między innymi to, że powietrze, jakie się w niej znajduje, jest stosunkowo suche.

Wiąże się to z ryzykiem zeschnięcia jedzenia, zawsze warto więc przechowywać je w pojemnikach, a jeśli nie ma takiej możliwości – owijać je papierem pergaminowym oraz plastikową lub aluminiową folią. Folia nie tylko izoluje, ale również nie przepuszcza zapachów. Niestety, charakterystyczne jest dla niej również to, że stwarza warunki idealne do rozwoju pleśni. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Papier tylko pozornie wydaje się lepszą alternatywą, nie zapewnia bowiem tak skutecznej ochrony nie tylko przed obsychaniem, ale i przed utratą aromatu. Jeśli mamy do czynienia z plasterkami szynki, najlepszym rozwiązaniem jest zawinięcie ich w papier śniadaniowy, a potem – włożenie do torebki śniadaniowej. Nieco inaczej wygląda troska o garnki i inne naczynia, w których znajdują się gotowe potrawy. Te również mogą trafić do lodówki, muszą być jednak szczelnie przykryte. Nowe lodówki odmrażają się na ogół automatycznie, należy więc liczyć się z tym, że parujące potrawy będą przyczyniały się do osadzania się szronu na tylnej ściance.

Jeśli zależy nam na zdrowiu domowników, nie powinniśmy decydować się na mrożenie wędlin pamiętając, że szczególnie niebezpieczne jest w tym kontekście mrożenie pasztetu. Inna żelazna zasada mówi o tym, że żadnego produktu nie powinno się zamrażać dwukrotnie, ciężkie zatrucie nie jest bowiem wcale nierealnym ryzykiem.

Jeśli już odmrozimy produkt – zaraz powinniśmy zabrać się za jego przyrządzenie. Samo mrożenie również nie działa w nieskończoność, jego efekt utrzymuje się więc do maksymalnie 12 miesięcy. Co ciekawe, w zamrażarce najlepszym rozwiązaniem jest ciasne układanie produktów, zapewni jej to bowiem najlepsze warunki do pracy. Nie można zapominać i o tym, że od układu potraw w zamrażarce i lodówce zależą nie tylko ich walory smakowe, ale również zdrowie i to nie tylko nasze, ale i naszych najbliższych. Jest to szczególnie ważne po świętach i imprezach rodzinnych, gdy jedzenia zostaje na tyle dużo, że możemy jeść je nawet przez kilka dni.

Warto zatem pamiętać, że każda półka ma swoje przeznaczenie i o ile półka górna nadaje się do przechowywania powideł i jogurtów, środkowa jest miejsce dla tych produktów, których trwałość jest szczególnie krótka, takich, jak choćby wędliny.

Paulina

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również