img

Przechowywanie produktów spożywczych - najważniejsze zasady

To, w jakich warunkach jest przechowywana żywność, powinno mieć dla nas duże znaczenie. Dzieje się tak nie tylko ze względów zdrowotnych i higienicznych, ale i z uwagi na nasze bezpieczeństwo.

Troska o żywność sprawia też, że możemy minimalizować problem, jakim jest marnowanie pokarmu. Co więcej, właściwe przechowywanie żywności pozwala na bardziej efektywne planowanie posiłków, wiemy bowiem, które produkty musimy zjeść relatywnie szybko, jeśli nie chcemy, aby się zepsuły. Jeśli wiemy, jak przechowywać żywność, nawet z jej resztek jesteśmy w stanie przygotować smaczną potrawę. Oczywiście, w przypadku większości z nas wiąże się to z koniecznością poznania kilku zasad, nie są one jednak skomplikowane. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Właściwe przechowywanie żywności wiąże się przede wszystkim z wyborem miejsca, w którym ma się ona znaleźć, duże znaczenie ma jednak również dobranie właściwej temperatury oraz przechowywanie jedzenia w odpowiednich granicach czasowych. Najważniejszą informacją jest więc ta, która mówi o terminie przydatności do spożycia. Nie brakuje osób, które uważają, że już sam wygląd i zapach jedzenia mogą informować o tym, czy można jeszcze po nie sięgać, czy też lepiej jest z niego zrezygnować. Jeśli jednak skoncentrujemy się na datach przydatności do spożycia, możemy mieć pewność, że zyska na tym zarówno nasze bezpieczeństwo, jak i zdrowie naszych najbliższych.

Oczywiście, w wielu przypadkach data ta jest możliwa do przekroczenia o przynajmniej kilka dni, jeśli jednak mamy do czynienia z produktami o krótkim terminie ważności, takimi, jak świeże soki, jogurty, pieczywo i wędliny, lepiej nie decydować się na tego rodzaju eksperymenty. Co do zasady, tak zwane resztki z obiadu mogą być przechowywane w lodówce, nie powinno to jednak trwać dłużej niż trzy dni. Wyjątek dotyczy produktów ze „świeżymi” składnikami takimi, jak śmietana lub ryba. Tu najlepiej uporać się z nimi najpóźniej dwa dni po przygotowaniu. Jeśli produkty są świeże, surowe lub gotowane, dobrym pomysłem jest chowanie ich do lodówki lub zamrażarki.

Jeśli więc nie planujemy w najbliższym czasie wracać do resztek z obiadu, zamrażarka sprawi, że nie dojdzie do ich zmarnowania. Nie powinniśmy też zapominać o znaczeniu miejsca przechowywania produktu w samej lodówce.

Kacper

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również