img

Właściwe przechowywanie żywności: temperatura i czas przechowywania

Temperatura w lodówce i zamrażarce to kwestia krytyczna dla właściwego przechowywania żywności. Nie może ona bowiem powodować oszronienia i zamarzania produktów w lodówce, a lody w zamrażarce raczej nie powinny się nam roztapiać. Optymalna temperatura zależy oczywiście od tego, jakie konkretnie produkty będziemy przechowywać.

Należy się tutaj kierować następującymi zasadami:

I. mięso – surowe mięso musi być dokładnie umyte i osuszone, po czym chowa się je w temperaturze 0-2°C; czas przechowywania nie powinien przekraczać 2 tygodni dla mięsa schłodzonego, a jeśli mięso zostanie podzielone na porcje i zamrożone, można je przechowywać w torebce foliowej przez 90 dni; (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

II. owoce morza i ryby – przygotowane do spożycia ryby mogą przebywać w lodówce w postaci schłodzonej przez 48 godzin z zastrzeżeniem, że muszą być daleko od masła i serów; ryby wędzone muszą mieć szczelne pojemniki; ryby zamrożone można bez najmniejszych problemów przechowywać przez okres 6-8 miesięcy;

III. nabiał – nabiał nie może być zamrażany; przechowywanie mleka i podobnych produktów w lodówce możliwe jest przez okres wskazany przez producenta na opakowaniu; produkty nie znajdujące się w szczelnych opakowaniach przechowujemy przez czas do kilku dni i sprawdzamy organoleptycznie ich przydatność do spożycia;

IV. tłuszcze – oliwy i oleje można przechowywać przez 90 dni w temperaturze 7°C; tłuszcze stałe wymagają zamknięcia w szczelnym pojemniku i takich samych warunków;

V. produkty zbożowe – zamrożone pieczywo może być przechowywane przez okres kilku miesięcy; produkty zbożowe powinny posiadać szczelne opakowania, ale nie muszą być chowane do lodówki;

VI. warzywa i owoce – po zamrożeniu możliwe jest przechowywanie większości warzyw i owoców przez okres nawet do 12 miesięcy; zamrożenie warzyw kapustnych powoduje niestety zniszczenie ich struktury, po czym nie nadają się do jedzenia. Jeśli jest to tylko możliwe, należy unikać jakiegokolwiek marnowania żywności, ale trzeba pamiętać, że zdrowie rodziny jest najważniejsze.

Zastosowanie się do powyższych zasad i nieprzekraczanie ich powinno dać nam gwarancję, że przechowywana żywność będzie zawsze smaczna i zdrowa.

Ilona

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również