img

W czym najlepiej przechowywać żywność – w pojemnikach ze szkła, czy z plastiku? Cześć pierwsza

Współczesny świat jest tak skonstruowany, że musimy przechowywać produkty spożywcze. Z jednej strony jest to podyktowane tempem naszego życia, z drugiej zaś starymi przyzwyczajeniami, które powodują, że wielu z nas gromadzi nadmierne zapasy żywności. Wydłuża się także okres przydatności do spożycia wielu artykułów, nasze lodówki, zamrażarki i szafki kuchenne są więc pełne zapasów. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

W czym jednak powinniśmy je przechowywać?

Najbardziej popularne pojemniki na żywność

Zdecydowanie najczęściej konsumenci wybierają pojemniki szklane i plastikowe. Oba te rodzaje pojemników idealnie spełniają swoją rolę. Dostępne są w różnych kształtach, kolorach i formach. Bez trudu wybierzemy taki pojemnik, który będzie nie tylko praktyczny. Stanie się także ozdobą naszej kuchni. Zwróćmy tylko uwagę, aby wybrać pojemnik pasujący do jej wystroju.

Na co zwrócić uwagę wybierając pojemnik? Który z nich okaże się strzałem w dziesiątkę?

Zasady według, który należy wybierać pojemniki na żywność

Nie ma znaczenia, czy nasz pojemnik będzie szklany, czy plastikowy. Wybierając je stawiajmy na ergonomię i wybierajmy prostokątne lub kwadratowe. Dadzą się one ustawić jeden na drugim, w lodówce lub w kuchennej szafce zajmą więc najmniej miejsca. Jeżeli chcemy sprawdzić co jest w środku pojemnika bez konieczności jego otwierania, wybierzmy te, które mają przezroczyste ścianki.

Planując przechowywanie żywności, która łatwo ulega zepsuciu, wybierajmy pojemniki z bardzo szczelnymi pokrywkami. Dzięki takim szczelnym zamknięciom do wnętrza pojemnika nie przedostaną się bakterie i powietrze, które przyspieszą psucie się żywności. Na rynku dostępne są specjalne pojemniki do przechowywania i transportu zup, sosów, soków i innych płynów.

W przypadku tych pojemników należy przy wybieraniu zwrócić uwagę, czy mają one uszczelki, które zapobiegną przeciekaniu przewożonych lub przechowywanych płynów. Pojemniki, w których planujemy przechowywać produkty sypkie takie, jak mąka, ryż, kasze muszą mieć duży otwór. Powinna się w nim bez problemów zmieścić miarka, którą odmierzymy potrzebną nam ilość produktu.

Wybierając się na zakup pojemników do przechowywania żywności, kupmy od razu kilka o różnej wielkości. Przydadzą nam się bowiem i takie o duże pojemności, i te mniejsze oraz całkiem małe.

Ilona

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również