img

Jakie pojemniki do przechowywania żywności są lepsze: szklane, czy plastikowe? Część druga

Są zwolennicy pojemników wykonanych ze szkła, ale nie brakuje również osób, które chętniej wybierają te plastikowe.

Co powinno nas jednak skłonić do wybrania pojemników szklanych, a co do plastikowych?

Oba typy pojemników mają zarówno zalety i wady. To, z jakiego surowca wybierzemy pojemnik, zależy więc od tego, jakie mamy przyzwyczajenia i potrzeby. Za pojemnikami plastikowymi przemawia komfort użytkowania. Są one bardzo lekkie, nie zardzewieją, ani nie stłuką się. Są odporne na wysoką i niską temperaturę. Te, które są obecnie oferowane w naszych sklepach mogą być myte w zmywarkach. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Pudełka plastikowe są dostępne w różnych kształtach, pojemnościach i kolorach. Za ich zakupem przemawia także cena; kosztują bardzo mało. Wiele osób uzna, iż wadą szklanych pojemników jest ich ciężar. Mają one jednak wiele zalet, które przewyższają ilość wad. Są one ekologiczne i naturalne. Bezpiecznie mogą być używane przez alergików, ponieważ nie uczulają. Nie chłoną żadnych zapachów. Pozwala to przechowywanej w nich żywności zachować charakterystyczne dla danej potrawy walory smakowe. Podobnie do plastikowych są odporne na wysoką temperaturę. Jeżeli wybierzemy te wykonane ze szkła żaroodpornego będziemy mogli je wykorzystać nie tylko, jako pojemnik do przechowywania, ale także jako formę do ciast lub zapiekanek.

Sprzedawane dzisiaj szklane pojemniki dostosowane są do mycia w zmywarkach. Są na tyle eleganckie, że wykorzystane jako forma do zapiekanek mogą posłużyć do ich podania na stół. Szkło to surowiec naturalny, a więc ekologiczny. Sięgając po szklane pojemniki chronimy środowisko naturalne, zużyty lub uszkodzony pojemnik może zostać poddany recyklingowi. Dość jednak istotną wadą szklanych pojemników jest ich kruchość, wystarczy chwila nieuwagi, aby pojemnik zamienił się w stłuczkę szklaną. Szkło jest jednak materiałem uważanym za jeden z najbardziej bezpiecznych dla człowieka. Na jego tle pojemniki plastikowe nie wyglądają aż tak rewelacyjnie zwłaszcza, jeśli zawierają BPA, czyli bisfenol A.

Kupując pojemniki plastikowe koniecznie trzeba sprawdzić znajdujące się na nich oznaczenia. Nie można przechowywać żywności w pojemnikach plastikowych, które nie zostały dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi.

Paulina

Redakcja widgetpot.pl

Zobacz również